Азия и Индийски океан - Сингапур


Името на града-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси – привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. Мозайката от култури и езици включва китайско, малайзийско и индийско влияние.

Заради малката си територия Сингапур непрекъснато търси начини да увеличи площта си. За целта се набавя почва от собствените хълмове, от морето или се закупува от съседните държави и се насипва в Синагапурския залив. От 581,5 кв. км през 1960 г. територията на страната е нараснала до 697,2 кв. км през 2003 г., а до 2030 г. се очаква да се увеличи с още 100 кв. км.

Създаден като английска търговска колония през 1819 г., днес Сингапур е една от най-богатите държави в света с най-натовареното пристанище в света. Освен това Сингапур е вторият най-гъсто населен град след Монако. Разположен е на 63 острова. Освен основния, най-големите са Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса.

Официално име – Република Сингапур

Население – 5,399 милиона души

Столица – Сингапур

Валута – Сингапурски долар (SGD) (приблизително 1 сингапурски долар = 1,22 лева)

Език – Английски, мандарин, китайски, малайзийски и тамилски са официалните езици в страната. Сингапурският английски (известен още като Singlish) обаче през годините е изпитал сериозно влияние от китайския и изобилства от местни думи. Повечето хора под 50 години говорят свободно английски.

Религия – будизъм, даоизъм, шинтуизъм, християнство, католицизъм и др.

Площ – 716,1 кв.м.

Часова разлика с България – +6 часа

Телефонен код – +65

Климат – Екваториален. Климатът на Сингапур е благоприятен през цялата година. Средната температура е около 27ºС, през деня достига до 30ºС, при залез слънце до 24ºС. Дъждовният период е от ноември до февруари. Дъждовете освежават въздуха и рядко продължават дълго. Юли и август са най-горещите месеци.

Големи градове – Сингапур, Чанги, Бедок, Джуронг

 

 


Дестинация

Екстри

Избрахме за вас

Уникални, комфортни и красиви места, където да отседнете на най-добрата възможна цена.

© 2023 Infinity Travel. All rights reserved.