Африка и Близък изток


Африка е вторият по големина и по най-гъсто население континент на планетата след Азия. Включва 54 индивидуални страни. Близкият изток на свой ред е пресечната точка, където Африка, Азия и Европа се срещат.

Преброяване на населението през 2011 г. сочи, че жителите на Африка са 1,032, 532, 974, което прави малко над 14% от цялото човешко население в света. В Африка се намира най-дълбоката река в света – Нил, както и най-масивната пустиня Сахара. Африка е заобиколен от Средиземно море на север, от Суецкия канал и Червено море на североизток, от Индийския океан на изток и югоизток, и Атлантическия океан на запад.

Близкият изток включва следните държави: Бахрейн, Израел, Иран, Ирак, Йемен, Йордания, Катар, Кувейт, Ливан, ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Сирия, както и не напълно независимите територии на Ивицата Газа и Палестина. Богатството на Близкия изток са неговите значителни залежи от петрол. Предполага се, че приблизително 1/3 от световния петрол се намира в тази част на света. По тази причина някои държави, като ОАЕ например, се радват на небивал икономически разцвет, а градове като Дубай са истинско чудо на човешкия гений.

Близък Изток:

Площ: 8,804,395 кв.км.

Процент от общата площ на земята: 6.2%

Най-висока точка: Връх Дамаванд, Иран (5,610м)

Най-ниска точка: Мъртво море, – 423 м. под морското равнище

Географски център: 33,7 км северозападно от Шираз, Иран

Най-голяма по територия държава: Саудитска Арабия, 1,960,582 кв.км.

Най-малката по територия държава: Бахрейн, 665 кв.км.

Африка:

Площ: 30,221,532 кв.км. Единственият по-голям по територия континент е Азия

Процент от общата площ на земята: 12.7%

Най-висока точка: Връх Килиманджаро,Танзания (5,895м)

Най-ниска точка: езерото Ассал, Джибути (-156 м. под морското равнище)

Географски център: Географският център на Африка се намира в Национален парк Lobeke, югоизточен Камерун (2 ° 37 ‘N 16 ° 06’)


Дестинация

Екстри

Избрахме за вас

Уникални, комфортни и красиви места, където да отседнете на най-добрата възможна цена.

© 2023 Infinity Travel. All rights reserved.