Европа


Европа е шестият по големина континент на планетата и включва 47 страни и прилежащите им колонии,  острови и територии. Площта на Европа обхваща около 9 938 хиляди квадратни километра (3,837,083 кв м) или 2% от повърхността на Земята и около 6.8% от сушата.

Според географските дефиниции Европа не е точно континент, а част от полуостров Евроазия, която включва съответно и цяла Азия. Независимо от това, Европа се счита за отделен континент. Намира се в Северното полукълбо и граничи на запад с Атлантическия океан, на север със Северния ледовит океан, на изток с река Урал и планината Ура, а на юг със Средиземно море. Крайните точки на Европа са нос Рока на запад, нос Нордкин на север и нос Мароки на юг.

Името: Името „Европа“ идва от гръцката митология. Континентът е кръстен на  финикийска принцеса, която Зевс отвлича след като приема формата на внушителен бял бик.

Основни езици: Езиците в целия европейски континент са много и най-различни. Сред едни от най-често срещаните са т.нар. „романски езици“  –  френски, италиански и испански език. Английският и немски език също се използват на много места и се говорят от мнозина. Славянските езици се говорят в Източна Европа, а на север скандинавските и балтийските езици се говорят от Исландия до цяла Европейска Русия.

Население: 738,199,000 (2012)

Европа е третият по население континент, след Азия и Африка.

Гъстота на населението: 70 на кв км

Най-големите европейски държави (по население, 2011)

Германия:81,471,834

Франция:65,102,719

Обединеното Кралство:62,698,362

 

 


Дестинация

Екстри

Избрахме за вас

Уникални, комфортни и красиви места, където да отседнете на най-добрата възможна цена.


© 2023 Infinity Travel. All rights reserved.